FRY - Şartlandırıcı Hava Hazırlayıcı


ŞARTLANDIRICI HAVA HAZIRLAYICI - FRY

Sisteme kompresörden gelen hava sisteme girmeden önce bazı işlemlerden geçmektedir. Bu işlemler havanın sisteme zarar vermesini engeller ayrıca. Sistem çalışmasını iyileştirir ve korur.

Havanın ne gibi zararı olur?

Sıkışan hava yoğunlaşır ve sıvıya dönüşür dolayısıyla sisteme gelen hava içerisinde su olur ve bu suyun sisteme girmesi önlenmelidir. Bunu filtre sayesinde yapıyoruz havayı filtreden geçirerek suyun haznede toplanmasını sağlıyoruz hava ise filtreden geçerek sisteme gidiyor.


Suyu alınan hava kuru hava yani nemsiz hava olur bu yüzden sürtünme artar ve sistemde deformasyona, korozyona, aşınmaya yol açar bu nedenle hava yağlanır ve sistem içerinde pürüzsüz bir şekilde akması sağlanır. Yağlama işini ise yağlayıcı hazneye özel yağı koyarak havayı bu hazneden geçirerek sisteme veriyoruz.

Birde sisteme girecek olan havanın basıncı kompresörün basıncı ile aynı olmayabilir yada sisteme giren havanın basıncı ayarlanmak istenebilir.
Belirlenen basınçtan fazla bir basınç gelirse sistem düzgün çalışmaz yada basıncı arttırıp azaltmaz isteyebiliriz. Bu nedenle basıncı regüle etmemiz gerekir yani regülatör kullanacağız. FRY nin üst veya alt kısmında olan bu ayar vanasını sağ veya sola çevirerek bu ayarı kolayca yapabiliriz


Bu işlemlerin tümünü yapan elemana Şartlandırıcı diyoruz. Diğer adı ile
Filtre, Regülatör, Yağlayıcı diyoruz . Kısa ismi ise FRY dir.





2 Yorumlar

  1. Selam Hocam. "Sıkışan hava yoğunlaşır ve sıvıya dönüşür" ifadesini okuyan biri sanki havanın sıvıya dönüşebileceği izlenimini edinebilir. Bunun yerine "Havada bulunan nem yoğuşarak sıvıya dönüşür" ifadesi sanki daha uygun olur. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler yorumunuz için dikkate alacağız.

      Sil