PNÖMATİK YÖN KONTROL VALFLERİ - A. Yön Denetim Valfleri


PNÖMATİK YÖN KONTROL VALFLERİ



Yön Kontrol valfleri pnömatik sistemlerde sisteme gelen basınçlı havanın akış miktarını, basıncını, yönünü ve açma-kapama durumunu kontrol eden ve sağlayan elemanlardır.

 Bu valflerin yaptığı işe göre çeşitleri vardır.

 Şimdi bunları inceleyelim.

Gördükleri işe göre valfler üç grupta toplanır:
 A.Yön denetim valfleri
 B.Akış kontrol valfleri
 C.Basınç kontrol valfleri


A. Yön denetim valfleri

2/2 yön kontrol valfi
3/2 yön kontrol valfi
4/2 yön kontrol valfi
5/2 yön kontrol valfi

En çok kullanılan olarak sıralayabiliriz.

Yukarıdaki yön kontrol valflerinin sembolleri verilmiştir şimdi yön valflerine verilen isimlerin nasıl verildiğine değinelim.
Örneğin 2/2 yön valfini anlatalım şimdi 2/2 yön valfinin alt ve üstüne 1-2 yazan yerler hava giriş ve çıkış sayısı bunları sayıyoruz 2 tane ilk olarak bu 2 yi yazıyoruz / koyuyoruz ve yön valfinin kaç konumu var buna bakıyoruz 2/2 yön valfinin aç ve kapa olmak üzere iki konumu var bu konum buton ile açılıyor buton bırakıldığında yay etkisi ile kapama konumuna geçiyor toplam iki adet konumu var demektir buda. 2/ yazmıştık şimdi / ın sağ tarafına da /2 yazıyoruz ve sonuç olarak 2/2 ismini alıyor.

3/2 ye bakalım iki adet hava giriş çıkışı bir de tahliye çıkışı var toplam 3 adet 3/ oldu . Bunun konumu da iki adet olduğu için 3/2 ismini alıyor.

Toplam hava girişlerini sayarken tahliyeleri de mutlaka ekliyoruz. 

Genel olarak yön valflerinin konumları 2 adet oluyor fakat 3 konumlu olanlarıda var orta konumlu yön vafleri olarak karşımıza çıkabilir ozaman örneğin 5/2 değilde 5/3 olarak yazılır.

Yön kontrol valfleri konumlarını bir çok şekilde değiştirir.
Bunlar; Buton, kol kumanda, ayak pedalı el veya ayak temaslı olanlar. Makara , mafsal gibi olanlar da mekanik temaslı olanlar. Hava girişli , Selonoid ( Bobinli ) valfli, bunlarda hava ve elektriksel temaslı olanlardır.


Bu yazımızda yön denetim valflerini anlattık bir sonraki yazılarımızda Akış kontrol ve Basınç kontrol valflerini de anlatacağız.






0 Yorumlar