BASINÇ KONTROL VE AKIŞ KONTROL VALFLERİ



       BASINÇ KONTROL VE  AKIŞ KONTROL VALFLERİ


Basınç kontrol valfleri çok sık kullanılan valfler değil sebebi ise FRY üzerinde zaten kullanılıyor olmasıdır.


Peki ne işe yarar bu valf ?

Basınç kontrol valfi hava basıncı ayarlanan değere ulaştığında fazla olan basıncın atmosfere atılmasını sağlar. Bu şekilde ani basınç artışlarına karşı önlem alınmış olunur.


Akış kontrol valfleri hareket hızını ayarlamak istediğim iş elamanının akış yoluna bağlanarak kullanılan hız ayarlama valfidir. İçersinde bir cek valf bulunur bu sayede tek yönde akış hızını denetleyerek istediğimiz miktarda akış olmasını sağlar ters yönde ise akışın hat hızında normal seyrinde olmasına izin verir. Örneğin piston ileri gider iken yavaş gitsin ama geri gelirken normal hızda gelsin istiyorsak bu akış ayarlama elamanını kullanabiliriz. örneğin şeması aşağıdaki gibidir.

Şimdi de az önce değindiğimiz Çek valfi inleyelim Çek valfler tek yönlü geçişe izin veren elemandır. İstenilen yönün tersi bir akış olduğu zaman sistemi korumak için geçişe izin vermez. Güvenlik elemanlarından biridir.


Yukarıda resimde de görüldüğü gibi istenilen yönde akış geldiği zaman bilya yayı iter ve akış gerçeleşir. Tersi yönde geldiğinde ise bilya deliği kapatarak akışa izin vermez.





 





1 Yorumlar