ASANSÖR BAKIM VE ONARIMCISI MESLEKİ YETERLİLİK SINAVINDA NELER YAPILIR?



ASANSÖR BAKIM VE ONARIMCISI MESLEKİ YETERLİLİK SINAVINDA NELER YAPILIR?

Merhabalar bu yazımızda MYK Asansör bakım ve onarımcısı sınavında adayların yapmaları ve dikkat etmeleri gereken konular ile ilgili bazı noktalara değineceğiz.

Sınav Nasıl Yapılır ?

1- Teorik Sınav 

Bu kısımda adaylar teorik yani çoktan seçmeli dediğimiz bir test usulü sınav girerler. Bu sınavda adaylar toplam 5 birimden sınava girer. Bunlar
A1 iş sağlığı ve güvenliği
A2 kalite yönetimi
A3 bakım ve onarım ön hazılığı
A4 bakım ve onarım
A5 bakım ve onarım sonu işlemleri

Teorik sınavda  minumum soru sayıları A1- 10, A2 - 10 ,A3 - 10 ,A4 - 10 ,A5 - 5 Adet olmak üzere toplamda en az 45 soru sorulmakta toplamda da 90 dakika verilmekte ve adaylar her birimden en az 70 puan almak zorundadırlar.
Adaylar toplam 5 birimden de başarılı olur ise teorik kısımdan başarılı olmuş sayılırlar.


TEORİK SINAV SORU TARZLARI VE PERFORMANS SINAV ANINDA DİKKAT EDİLENLER.


Gelelim ne tarz sorular sorulmakta,
İşte bu soru sorulur diye sorunun kendisini vermeyeceğiz ama konu başlığından ve MYK nın yayınlamış olduğu işlem basamakları dökümanından yararlanarak sizlere yardımcı olacağız.

A1- genel iş sağlığı güvenliği kuralları sorulmakta kullanılan iş güvenliği ekipmanları ile iş güvenliği kuralları ile alakalı sorular ağırlıkta olmaktadır. hangi koşulda hangi iş güvenliği tedbiri alınmalı yada hangi koruyucu ekipman giyinmeli. Başka bir örnek verecek olursak çalışma koşullarının iş yapmaya elverişli ortam oluşu yada uygun ortam oluşturma kuralları gibi soru tarzları sorulmaktadır.

A2 - kalite yönetimi çok genel bir konu başlığı. Şöyle oluyor ki işe başlamanızdan bitirmeniz anına kadar olan ki beceriniz içersindeki kaliteli iş yapma sürecinin değerlendirilir. örnek verecek olursak bir parçanın bakımını yaparken o parçaya nasıl bakım yaptınız uygun alet kullanıdızmı yada iş sırasına uydunuzmu yada yeterli düzeyde kontrol ettinizmi gibi süreç ve işlem sırası kurallarından oluşan bir yeterlilik birimi.

A3- bakım onarım ön hazırlığı bu konu başlığı ise iş yerinden çıkmadan yaptığınız hazırlıklardan tutunda bakım yapacağınız adrese gelişiniz girişiniz. ve bakıma yada arızaya başlamadan önce yaptığınız tüm hazırlık ve İSG kurallarının tümünün ölçüldüğü birimdir. bu birimde hem işe hazırlanışınız hemde iş sırasında doğabilecek kazalara karşı hem kendinizi hemde diğer insanları yani çevre güvenliğini nasıl sağladınıza dikkat edilir.

A4- bakım ve onarım bu konu başlığında bakımda yaptığınız yada yapmanız gereken tüm işlemler değerlendirilmektedir. yani bakıma makine dairesinden başlarsınız ve aşağı doğru kabin kabin üstü ve kuyu dibi olmak üzere sırası ile bakım yaparsınız. ite bu sıralama içersin de MYK nın da yayınladığı dokumanda belirtildiği gibi işlemler sıralanmıştır. aynı zaman da sizlerinde bakım föyleri vardır. orda da yapacağınız işlemler mevcuttur. bir örnek verecek olursak makine dairesinde makinenin ve motorun yağ bakımından titreşim testine kadar olan her şeye dikkat edilir. aynı zaman kumanda ve güç panosunun da hem kontrolü hem temizliği hemde testleri gibi bir çok işleme dikkat edilir. Bunlara geçmeden ise öncelikli olarak yapılması gereken bazı işlemler vardır ki bunlar iş güvenliği ile alakalı olan yine makine dairesinde örnek verecek olursak. makine dairesinde bakıma başlamadan önce içeri girerken çalışma ortamının ve dairenin kontrolüdür. bunlar kapıdan tutunda yangın tüpüne, ortam aydınlatmasına , havalandırmasına , temizliğine ve elektriksel durumuna kadar olan herşey kontrol edilmeli daha sonra işe başlarken iş güvenliği açısından yapacağınız işin durumuna göre elektriğin kesilmesi yada Dur butonuna yani mantar stoplara mutlaka basılmalıdır. bu anlatılan işlemler makine dairesi için olduğu gibi diğer bölümlerde de aynı uygulanmalıdır.

A5- son kısım olan bu birimde bakım sonu işlemler yapılır iş bittikten sonra kime bilgi verilir neler toplanır. çıkan artıklar yağ ise ne yapılır çöp ise ne yapılır gibi yada değişen parçaların sağlamları yada bozuk olanları ne yapılır gibi başarım ölçütleri bulunmaktadır.


Evet arkadaşlar kısaca sınavın içeriğine değindik. Bu anlatıklarım Seviye 4 ü kapsamakta Seviye 3 de bunların biraz daha az olan ölçütleri bulunmakta olsada genel olarak aynı sayılırlar.

Yazımız umarım işinize yarar sınavlarda başarılar diliyoruz.

www.serkanhoca.org ekibi











0 Yorumlar