Yükselteçler (Amplifikatörler) Nedir? Çeşitleri Nelerdir?



Bir amplifikatör, bir giriş sinyalinin voltaj / akım / güç büyüklüğünü arttırmak için kullanılan elektronik bir cihazdır. Zayıf bir elektrik sinyali / dalga formu alır ve harici bir güç kaynağı kullanarak çıkışta benzer bir güçlü dalga formu üretir.

Giriş sinyalinde yaptığı değişikliklere bağlı olarak yükselticiler Genellikle Akım, Gerilim ve Güç yükselteçleri olarak sınıflandırılır. Bu yazıda güç amplifikatörlerini ayrıntılı olarak öğreneceğiz.

Güç Amplifikatörü Nedir?

Güç amplifikatörü, belirli bir giriş sinyalinin gücünü artırmak için tasarlanmış bir elektronik yükselticidir. Giriş sinyalinin gücü, hoparlörler, kulaklıklar, RF vericiler gibi çıkış aygıtlarının yüklerini sürükleyecek kadar yüksek bir seviyeye yükseltilir. Gerilim / akım amplifikatörlerinin aksine, bir güç amplifikatörü direkt olarak yükleri sürmek için tasarlanmıştır.

Bir güç amplifikatörüne gelen giriş sinyalinin belirli bir eşiğin üzerinde olması gerekir. Dolayısıyla, ham ses / RF sinyalini doğrudan güç amplifikatörüne geçirmek yerine, akım / voltaj yükselteçleri kullanılarak yükseltilir ve gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra güç amplifikatörüne giriş olarak gönderilir.

Bu durumda giriş kaynağı olarak bir mikrofon kullanılır. Mikrofondan gelen sinyalin büyüklüğü güç amplifikatörü için yetersizdir. Bu yüzden, önce voltaj ve akımın hafifçe yükseldiği yerlerde yükseltilir. Ardından sinyal ses dalga formunda estetik ayarlamalar yapan ton ve hacim kontrol devresinden geçirilir. Sonunda sinyal bir güç amplifikatöründen geçirilir ve güç amplifikatöründen çıkan çıktı bir hoparlöre gönderilir.

Güç Amplifikatörlerinin Türleri

Bağlanan çıkış cihazının türüne bağlı olarak güç yükselticileri aşağıdaki üç gruba ayrılır.

Ses Güç Amplifikatörleri

Bu tür güç amplifikatörleri, zayıf bir ses Sinyalinin gücünü arttırmak için kullanılır. Televizyonların, cep telefonlarının vb hoparlör devrelerinde kullanılan amplifikatörler bu kategoriye girer.

Ses güç amplifikatörünün çıkışı, birkaç mililitreden (kulaklık yükselticilerinde olduğu gibi) binlerce Wata kadar değişir (Hi-Fi / Ev sinema sistemlerinde güç yükselteçleri gibi).

Radyo Frekansı Güç Amplifikatörleri

Kablosuz iletimler, modüle edilmiş dalgaların uzun mesafe boyunca hava yoluyla gönderilmesini gerektirir. Sinyaller antenler kullanılarak iletilir ve iletim menzili, antenin beslenen sinyallerinin gücüne bağlıdır.

FM yayını gibi kablosuz yayınlar için, antenler binlerce kilovatlık güçte giriş sinyalleri ister. Burada, Radyo Frekansı Güç amplifikatörleri, modüle edilmiş dalgaların güç büyüklüğünü gerekli iletim mesafesine ulaşacak kadar yüksek bir seviyeye çıkarmak için kullanılır.

DC Güç Amplifikatörleri

DC güç amplifikatörleri, bir PWM (Darbe Genişlik Modülasyonlu) sinyallerinin gücünü yükseltmek için kullanılır. Motorları veya aktüatörleri çalıştırmak için yüksek güç sinyallerine ihtiyaç duyan elektronik kontrol sistemlerinde kullanılırlar. Mikroişlemci sistemlerinden girdiyi alırlar, güçlerini arttırırlar ve güçlendirilmiş sinyali DC motorlara veya Aktüatörler'e gönderirler.

0 Yorumlar