KULLANIM ALANINA GÖRE ASANSÖR ÇEŞİTLERİ



KULLANIM ALANINA GÖRE ASANSÖR ÇEŞİTLERİ

Asansörler kullanım alanına göre sınıflandırılmaktadır.  Asansör çeşitleri insanların kullanımına göre ve kullanıldığı alana göre değişiklik gösterir.

Bu asansörleri üç ayrı başlık altın da sınıflayabiliriz.
Bunlar;

1- İnsan Asansörleri
2- Yük Asansörleri
3- Yemek Asansörleri (Monşarj)


1- İNSAN(YOLCU) ASANSÖRLERİ

Bu asansörler en sık kullanılan asansör türleridir. İnsanların yaşadıkları çalıştıkları bina ve iş yerlerinde katlar arası yolculuklarında bu asansörleri kullanırlar. Bu asansörler kat sayısı ne olursa olsun kullanılabilir. Yolcu asansörleri bina ve kabin yapısına göre taşıma kapasitesine sahiptir.
Belirli standartları olan bu asansörler muayene kurumları tarafından onay alabildikten sonra kullanıma açılır. Söz konusu insan olduğu için denetimleri sık tutulmuştur. Aylık bakımları ve yıllık muayeneleri yapılması gerekmektedir.




2- YÜK ASANSÖRLERİ

Çalışma hayatında çok sık kullanılan bu asansörler ağır malzemelerin yüksek katlara taşınma işinde, belirli bir mesafe arası yatay yada dikey taşıma işlerinde kullanılır. Yük asansörleri amacına uygun olarak istenilen yükün türüne göre üretilmektedir. Bunlar örneğin inşaatlarda kullanılan, otoparkta araç kaldırmada kullanılan, depolarda lift olarak kullanılan vb. olmak üzere bir çok alanda ihtiyaç türüne göre üretilbilmektedir.



3- YEMEK ASANSÖRLERİ - MONŞARJ (GİYOTİN) ASANSÖRLER

Genellikle yemek firmalarında restoranlarda yemekhane ile yemeğin servis edileceği katlar farklı ise bu katlar arası yemeklerin taşınması amacı ile kullanılan taşıma asansörlerine yemek asansörleri denir. Başka bir ifade ile Monşarj veya Giyotin asansörlerde denir. Bu asansörler küçük ebatta olup sadece yemek taşımaya elverişlidir. Kapıları el ile yukarı doğru açılır.






0 Yorumlar