HİDROLİK TANK FİLTRELERİ
Filtreler günümüzde bir çok alanda kullanılmaktadır. Amaçları temizleme işlemi olan filtreler genelde sıvıları ve gazları temizleme, istenmeyen maddelerden ayırma için kullanılır. Sıvıların sisteme girişi sırasında sıvı her ne kadar temiz olarak kabul edilse bile sistem içerisine girdiği andan itibaren kirlenme riski bulunmaktadır. Bu nedenle filtreler kullanılmaktadır. Filtreler mikron (1 Mikron= 0,001 mm’ dir.) seviyelerine kadar parçacıkları filtre edebilmekte ve sisteme girişini engellemekte.
Filtreler sistemi temizleme işlemi için kullanılan ve sistemi sürekli olarak temiz tutan elemanlardır.
Bir nevi sistemin kalbi gibi çalışır kanın temizlenmesi gibi hava ya da sıvılar fitreler aracılığı ile temizlenir ve sisteme verilir. Bu temizleme işlemi malzemelerin düzgün çalışmasını, uzun ömürlü olmasını, sistemin istenilen program dahilinde sorunsuz çalışmasını sağlar. Bu temizleme işlemi sayesinde elemanlarda aşınma da en aza iner. Aşınma, özellikle pistonların keçelerine ve sızdırmazlık noktalarına çok zarar verir filtreler bunu engeller.
Emiş hattı filtreleri: Emiş hattında pompayı korumak amacıyla kullanılır. Depodan hidrolik sisteme vermek amacıyla çekilen akışkanı temizler, sisteme temiz akışkan gönderir. Depo içine yerleştirildikleri için bakımları zordur. Tıkandıklarında pompanın emişi güçleşir. Bu da basıncın düşmesine neden olur. Bu durumu engellemek için ilaveten pompadan önce iri gözenekli pompa kullanılmalıdır.
Dönüş hattı filtreleri: Hidrolik sistemden görevini bitirip depoya dönen akışkanı filtre eder. Ekonomik ve bakımı kolaydır. Dezavantajı ise akışkanın temizliği kir elemanları dolaştıktan sonra yapılmasıdır.
Basınç hattı filtresi: Hidrolik pompanın çıkışına devre elemanlarının zarar görmesini engellemek için kullanılır. Kirlenmeye karşı daha hassastır. Dezavantajları ise yüksek basınçla karşı karşıya kaldıkları için basınca dayanıklı gövde gerektirmesidir. Bundan dolayı yapımı zor ve pahalıdır.
0 Yorumlar