AŞIRI YÜK - TAM YÜK - ASGARİ YÜK KONTAKLARI BAKIM VE ONARIMI


Asansörün kabin yük kontaklarını kontrol etmek ve 

değişimini yapmak



Kabine alınan yük miktarını üç kontakla kontrol ederiz:
1.      Asgari yük kontağı
2.      Tam yük kontağı
3.      Aşırı yük kontağı

Asgari Yük Kontağı

            Kabin platformu, bir şasinin içinde yer almaktadır. Kabin kauçuk lastik takoz ya da yaylar üzerinde durmaktadır. Kabine eklenen yük miktarı arttıkça takoz ya da yay üzerindeki baskı da artacaktır. Belirli bir seviyeye kadar yük kontakları devreye girmeyecektir. Yük miktarı kabine eklenen yolcu ya da kargo tarafından artırılmaya devam edilirse, ilk olarak asgari yük kontağı devreye girecektir. Kumanda devresine gerekli bilgi aktarılacaktır. Bu bilgiyi değerlendiren kumanda devresi asansör motoru sürücü devresine gerekli uyarıyı gönderecektir. Motor kumanda devresi asansör yol alırken gerekli olan akım miktarını sağlayarak kontrollü bir kalkınma sağlayacaktır. Asgari yük kontakları olarak daha önceleri kontaklı switchler kullanılırdı. Kontağa, kabin baskı yapana kadar yük miktarı belli olmazdı. Asgari yük kontrolü yapılmazdı. Tam yük ve aşırı yük kontrolü yapılırdı. Asansörlerde durak sayısının artmasıyla birlikte asansör motor güçleri artmaya başladı. Bu yüklere göre kalkınma sağlanmasını gerektirmiştir. Sürücü devrelerinin gerekli verileri toplayabilmesi için bu tür kontaklara ihtiyaç duyulmuştur.

Tam Yük Kontağı

            Kabinin en çok kullanıldığı anlar, dolu olduğu anlardır. Trafiğin yoğunlaşmaya başladığı anlarda kabin yük algılayıcıları da sürekli olarak bilgi göndermeye başlar. Her gönderilen bilgi değerlendirilir. Veri akışına göre kabini hareket ettiren motor da gerekli kalkınma gücünü alarak hareketini sürdürür.

Aşırı Yük Kontağı

            Kabinin altından merkezi olarak yerleştirilen aşırı yük kontağı manyetik ve mekanik olarak da kullanılabilmektedir. Manyetik sensörler kabinin en fazla yüklendiği zamanda en kısa mesafeden algılayacaklardır. Kabin altında oldukları için herhangi bir dış etkenden çabuk etkilenirler. Tam yük kontağının algılama mesafesi aşırı yük kontağından daha uzundur.

İŞLEM BASAMAKLARI
1.      Asansörün kabin yük kontaklarını kontrol etmek.
2.      Asansörün kabin yük kontaklarının değişimini yapmak.
ÖNERİLER
1.      Asgari yük kontağının kontrol ünitesinden kontrolünü yapınız.
2.      Tam yük kontağının asgari yük kontağından sonra devreye girmesini sağlayınız.
3.      Aşırı yük kontağının tam yük kontağından sonra devreye girmesini sağlayınız.
4.      Kontaklara herhangi bir cismin değmemesi için kuyu dibi temizliğine mutlaka dikkat ediniz.
5.      Bütün kontakların sırayla devreye girdiğini kontrol ünitesinden görünüz. 


0 Yorumlar