Vatandaşlığı olan robot Sophia'nın beyni nasıl çalışıyor?



Sophia, Hanson Robotics şirketi tarafından geliştirilen , konuşmalar başlatabilen, yüz ifadelerini taklit eden ve şakalar yapabilen bir robottur. Bilim adamı ve Sophia'nın beyni Ben Goertzel'in mimarı, insan düşüncesine benzer bir sistem geliştirmek için farklı teknolojiler kullandı.

Hanson Robotics robotlarının yapay zeka yazılımı  onlarla göz teması sağlamayı, yüzleri tanımayı ve insan kişiliğini taklit edebilmesini sağlıyor. Sophia, Jimmy Fallon Oyuncuları Tonight Show ve vatandaşlığa sahip ilk robot olmak gibi çok sayıda şovda görünmesinin yol açtığı en tartışmalı robotlardan biridir.

Birçok kişi bu robotun kafasının nasıl çalıştığını merak ediyor. Goertzel, Sophia'nın yazılımının üç ana konfigürasyona bölünebileceğini açıklıyor:

  1. Bir bilgi arama platformu ve gözlemlediğiniz şeyi size iletmenizi sağlayan bir sistem.
  2. Sophia'nın çevresi yorumlanırken kullandığı metinleri ve cevapları önyükleyebileceğiniz bir ses sistemi ; sonra söylenenle ilgili yüz ifadeleri otomatik olarak birleştirilir.
  3. Dinlemekte olduğunuz şeyi analiz ettiğiniz ve uygun bir yanıt geliştirmek için öngörülen bilgileri ve interneti kullandığınız bir diyalog aracı. Siri'nin işleyişine benzer.

Geliştirici, Sophia'nın toplumda etkileşime girmesine ve kendine ait bir düşünceye sahip olmasına rağmen, söylediği her şeyi anlamadan cümleleri bir araya getirdiğini söylüyor. Buna rağmen, MindCloud'da depolanan bilgileri toplamak için büyük bir kapasiteye sahiptir. Sophia'nın ve diğer Hanson Robotics robotlarının bilgileri bu bulutta saklanır ve teknisyenler insan etkileşiminden edinilen verileri analiz etmeyini sağlar.

KAYNAK: http://www.ismitekno.com

0 Yorumlar