4. Temrin KAPI KİLİDİNİN DEĞİŞİMİ BAKIMI



                                       KAPI KİLİDİNİN DEĞİŞİMİ BAKIMI

Asansörün kapısının kapanması için gerekli parçalardan biridir. Kapı kilidinin parçaları Şunlardır

1.Kilit Gövdesi
2.Gövde Kapağı
3.Kilit Dili
4.Kol Mili
5.Kilit Kolu
6.Kablolar
7.Kilit Karşılık Sacı
8.Fiş Kontak Karşılığı

9.Manivela Yatağı

10.Manivela Dirseği
11.Mekanizma Yatağı
12.Mekanizma Mili
13.Mekanizma Kolu





         Kilit gövdesi (1), sistemi üstünde taşıyan, kapı kasası üzerinde bulunur ve genellikle döküm olarak üretilir. Kalıbı kapıların ölçülerine göre ayarlanmıştır. Gövde üzerinde kapak (2) bulunur. Bu kapak iki parça ve sürgülü olabilir. Küçük olanı kontağın üzerinde olur. Büyük kapak ise; dil mekanizması üzerinde bulunur.
         Kilit dili (3), asansörün kasasında bulunan karşılığına yerleşmektedir. Böylece kapının elle açılması, acil durumlar halinde ya da kat düğmesinden basılmadığı sürece mümkün olmayacaktır. Kilit mili (4), dili harekete geçiren mekanizmanın mil kısmını oluşturur. Mile kilit kolu bağlıdır.  Kilit kolu (5), ucunda tekerlek bulunan dil mekanizmasını harekete geçiren kısımdır. Kablolar (6), Kilit dilinin ileri itilmesi ve kontaklardan aldığı bilgiyi kumanda merkezine iletmek için kullanılır. Kilit karşılık sacı (7), Kapı içine kilit gövdesine karşılık gelecek şekilde yerleştirilmiştir. Üzerinde fiş kontak karşılığı (8) ve kilit dili karşılığı bulunur. Manivela yatağı (9), kilit dilinin harekete geçiren parçanın hareket alanıdır. Manivela dirseği (10), hareketli kolun dirsek kısmıdır. Mekanizma yatağı (11), sistemin hareket edebilmesi için kullanılır. Mekanizma mili (12), mekanizma yatağında hareket edecek olan mil parçasıdır. Mekanizma kolu (13), hareketi aktaran kısımdır. Tij (dişli veya dişsiz ince çubuk elaman) ve somunlar (14), tij sayesinde hareket uzun mesafeden aktarılabilir. Sıkıştırmak için somunlar kullanılır.


İşlem Basamakları

  1. Sistemin enerjisini kesiniz.
  2. Kabinin emniyette olduğunu mutlaka kontrol ediniz.
3.      Kapı kilidinde kilit kısmı kasaya monte edilir.
4.      Karşılık sacı ise, kapıya monte edilir.
5.      Karşılık sacının kilitle tam karşılıklı oturması gerektiğini unutmayınız.
6.      Kapı kilidinde lirpompla ortak çalışmada manivela sistemini çalıştırmak için kullanılan tij ve somunların ayarlarını doğru yapınız.
7.      Kapı kilidinin fiş-kontak çalışmasını kontrol ediniz.

8.      Elektrikle çalışan bir elaman olduğundan bağlantılarını doğru yapınız. 

0 Yorumlar